.

De 10 belangrijkste vragen over zonnepanelen op grote daken beantwoord:

1. Waarom zou ik zonnepanelen op mijn dak plaatsen?
Naast het feit dat zonnepanelen geld opleveren, bieden ze nog een aantal andere voordelen. Als jouw bedrijf zonnepanelen op haar dak heeft liggen, laat je je klanten en de omgeving zien dat je organisatie de energietransitie serieus neemt. Daarnaast is de verwachting dat de overheid steeds meer eisen gaat stellen met betrekking tot het verduurzamen van vastgoed. Met zonnepanelen kun je nu al voldoen aan een aantal toekomstige verplichtingen.

2. Moet ik zelf investeren of zijn er ook andere opties?

 • Zelf investeren
  Je kunt zelf investeren, maar dat hoeft niet (zie hieronder de andere opties). Als je zelf investeert in een zonnestroominstallatie, zijn de kosten ongeveer € 70.000 per 1.000 m2. Deze investering heb je in veel gevallen binnen 8 tot 10 jaar terugverdiend.
 • Dakhuur
  Geef je liever niet in één keer zo’n groot bedrag uit? Dan zijn er gelukkig nog andere opties. Je kunt je dak namelijk ook verhuren. In dat geval hoef je niets te investeren en wordt de ontwikkeling, financiering, realisatie en onderhoud van het project volledig uit handen genomen. Naast het voordeel van extra rendement, levert een dakhuur constructie vaak ook een aanzienlijke verbetering van het energielabel van je pand op.
 • Zonnepanelen leasen
  Tot slot heb je de optie om de zonnepanelen te leasen. Hierbij zal er middels een operational lease constructie maandelijks een afbetaling plaatsvinden voor de zonnestroominstallatie.  In tegenstelling tot dakhuur vind er dus een uitgaande geldstroom plaats, maar deze zal bij het juiste gebruiksprofiel altijd vele malen lager uitvallen dan de huidige stroomnota.  Bij grote stroomverbruikers die veelal overdag werken en dus als de zon schijnt, levert deze mogelijkheid een groter voordeel op dan bij dakhuur. Als je zelf veel stroom verbruikt, levert het leasen van de installatie meer op dan het verhuren van je dak, omdat je de opgewekte stroom zelf kunt gebruiken.

Wil je weten welke optie voor jou het meest interessant is? Vraag dan een specialist of vraag gratis en vrijblijvend een dakscan aan.

3. Wat leveren zonnepanelen mij op?

 • Zelf investeren en leasen
  Als je ervoor kiest om zelf zonnepanelen te plaatsen of zonnepanelen te leasen, dan profiteer je van een lagere energierekening en kun je bovendien je overtollige stroom verkopen. Wat dit oplevert is afhankelijk van de situatie, maar deze opties zijn vooral interessant als je zelf veel stroom gebruikt. Investeer je zelf? Dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de installatie.
 • Dakhuur
  Als je ervoor kiest om je dak te verhuren, hoef je je geen zorgen te maken over de kwaliteit van de installatie en het onderhoud. Bovendien hoef je niets te investeren en blijft er daardoor meer geld over voor je corebusiness. De verschillen qua opbrengsten met zelf investeren zijn niet groot. Soleila combineert de inkoop van zonnepanelen voor jouw dak met die voor andere daken. Door dit schaalvoordeel kan Soleila rechtstreeks bij de fabrikant inkopen, wat 15% – 20% op de inkoopprijs scheelt. Het schaalvoordeel maakt ook de financiering een stuk goedkoper. Hierdoor blijft er meer geld over om te delen, wat resulteert in een hogere dakhuur. Dakhuur levert in 20 jaar meestal zo’n € 30.000 tot 40.000 per 1.000 m2 aan huur op.  Factoren als de ligging van het dak en de bestaande netaansluiting maken of dit bedrag hoger of lager zal uitvallen.

Wil je weten welke optie voor jou het meest interessant is? Vraag dan een specialist of vraag gratis en vrijblijvend een dakscan aan.

4. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Het hangt van een aantal factoren af of je dak geschikt is voor het plaatsen zonnepanelen. Meer dan de helft van de grotere daken in Nederland kunnen geen zonnestroominstallatie dragen, maar dit is mogelijk eenvoudig op te lossen en soms kun je voor de versterking van het dak ook nog subsidie krijgen.

Belangrijk is dat er vóór de plaatsing van de panelen onderhoud gepleegd wordt aan het dak, indien dat voor de komende tijd op de planning staat. Je wilt namelijk niet al in de eerste 15 jaar de zonnepanelen moeten verwijderen om grootschalig dak onderhoud te plegen. Kleine aanpassingen kunnen natuurlijk altijd nog worden uitgevoerd mocht dit nodig zijn. De kosten voor onderhoud vooraf kun je bovendien in sommige gevallen verrekenen met de dakhuur of in het leasetarief verwerken.

Heb je een asbestdak? Dan kunnen zonnepanelen (een deel van) de kosten dragen voor het verwijderen van de asbestplaten.

Heb je vragen over iets wat hierboven staat beschreven? Stel je vraag dan aan een specialist.

5. Hoe kijken verzekeraars naar plaatsing van zonnepanelen op mijn dak?
Het komt voor dat verzekeraars er moeilijk over doen als je een zonnestroominstallatie op je dak wilt aanbrengen. Echter, als de installatie aan een aantal strenge eisen voldoet, zou dit geen probleem moeten opleveren.

Wil je meer weten over zonnepanelen en verzekeringen? Vraag het dan aan een specialist.

6. Is er wel voldoende netcapaciteit voor mijn zonnepanelen?
Met een groot dak gebruik je waarschijnlijk niet alle opgewekte stroom zelf. Hierdoor zal er teruglevering aan het net moeten plaatsvinden, maar komt het helaas steeds vaker voor dat netbeheerders over onvoldoende teruglevercapaciteit beschikken.

Het kan voorkomen dat je snel moet zijn met het reserveren van capaciteit. Ook is het soms nodig een alternatieve oplossing te zoeken of moet je wat langer wachten tot de capaciteit weer beschikbaar is. In sommige gevallen is aansluiten helaas niet mogelijk. Het is aan te bevelen om over deze kwestie een specialist te raadplegen.

7. Wordt mijn pand meer waard als er zonnepanelen op het dak liggen?
Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, draagt dit bij aan de waarde van je pand. Dit is niet alleen het geval bij zelf investeren. Als je je dak verhuurt, loopt het huurcontract in de regel 15 of 20 jaar. In de meeste gevallen wordt dit in de waardering van je vastgoed meegenomen. Bovendien stellen banken nu of in de toekomst eisen aan onroerend goed met betrekking tot duurzaamheid. Panden met een hoger energielabel zijn daardoor beter of ruimer te financieren. Tevens zal het groene en duurzame imago van zonnepanelen op het dak maken dat het pand aantrekkelijker kan zijn voor eventuele huurders. Wil je hier meer over weten? Vraag het dan aan een specialist.

8. Moet ik nu gelijk zonnepanelen op mijn dak (laten) leggen of kan ik beter nog even wachten?
Als  vastgoedeigenaar heb je uiteraard andere belangrijke zaken aan je hoofd; je kunt immers altijd nog aan zonnepanelen beginnen. Echter, hoe eerder je begint, hoe meer subsidie je kunt krijgen.

De zogeheten SDE+ subsidie (alleen van toepassing op aansluitingen >80A) die je kunt krijgen voor een grootverbruikersaansluiting neemt ieder jaar met zo’n 10% af. Als de subsidie eenmaal is toegekend, staat hij echter voor 15 tot 16 jaar vast. Hoe langer je wacht, des te lager de subsidie, wat dus ook resulteert in een lager rendement. In het geval je overweegt je dak te verhuren is hoe eerder hoe beter zeker van toepassing, afwachten kost geld.

Daarnaast is de netcapaciteit in Nederland beperkt. Steeds meer locaties blijken niet of pas later aan te sluiten. Hoe eerder je de netcapaciteit reserveert hoe meer kans dat je aangesloten kunt worden. Te lang wachten kan betekenen dat dit voorlopig niet meer kan.

Als het aan het kabinet ligt, worden zonnepanelen op daken verplicht. Zie hiervoor ook: https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i19240/regering-wil-wet-aanpassen-om-zonnepanelen-op-daken-burgers-en-bedrijven-af-te-dwingen. Wiebes geeft daarin aan dat hij wettelijke mogelijkheden wil creëren om zonnepanelen op daken af te dwingen. Over een paar jaar is er geen ruime SDE subsidie meer om een deel van de kosten te dekken. Een reden om nu door te pakken nu de subsidie dit extra aantrekkelijk maakt.

9. Wil ik mijn dak wel voor zo’n lange tijd vastleggen?
Als je van plan bent om je pand over een paar jaar volledig te verbouwen, is het goed om hierover na te denken. In verband met de subsidie zou je de verbouwing naar voren kunnen trekken. Na toekenning van de subsidie heb je nog 1,5 jaar de tijd om de zonnestroominstallatie te realiseren realiseren bij een installatie kleiner dan 0,5 MW (ruwweg < 4000m2) en 3 jaar bij een dak met een capaciteit groter dan 0,5 MW (ruwweg  dan > 4000m2). Vraag een specialist over de situatie op jou dak.

Voor een kleine aanpassing van het dak zijn de kosten best te overzien. Hiervoor zal een klein deel van de zonnepanelen tijdelijk gedemonteerd worden. In het geval van dakhuur worden dan enkel de verwachte opbrengsten van de opgewekte stroom doorberekend. Er is hierbij dus geen verschil met zelf investeren of leasen. Het is daardoor zowel bij dakhuur als bij zelf investeren of leasen het goedkoopst om klein onderhoud in de donkerdere maanden plaats te laten vinden.

10. Verplicht de overheid mijn bedrijf om zonnepanelen op het dak te leggen?
Je bent niet verplicht om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen, maar in verband met (toekomstige) maatregelen van de overheid, is het wel aan te raden om deze mogelijkheden nader te onderzoeken.

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorpand bijvoorbeeld minimaal een energielabel C hebben. Panden met een lager energielabel mogen vanaf die datum niet meer als kantoor gebruikt worden. Met zonnepanelen op je dak maakt je pand meteen een behoorlijke sprong qua energielabel. Wil je hier meer over weten? Vraag het dan aan een specialist.

Naast overheidsmaatregelen zullen banken en financiers in veel gevallen duurzaamheidseisen aan panden stellen als je deze wilt financieren. Met zonnepanelen ben je hier beter op voorbereid.

Wil je meer informatie?

Wil je meer weten over iets wat je hierboven gelezen hebt, twijfel dan niet om een specialist van Soleila te vragen. Ook kun je gratis en vrijblijvend een dakscan aanvragen, inclusief een berekening met wat het je op kan leveren.